Informacja dla producentów sektora spożywczego - w zakresie produkcji podstawowej produktów pochodzenia roślinnego oraz dostaw bezpośrednich środków spożywczych
Informacja dla producentów sektora spożywczego - w zakresie produkcji podstawowej produktów pochodzenia roślinnego
oraz dostaw bezpośrednich środków spożywczych
Obowiązujące przepisy:
Ustawa z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2010r. Nr 136, poz.914 z późn. zm. ),
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 06.06.2007r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz. U. Nr 112, poz.774),
Rozporządzenie (WE) NR 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.
Zgodnie z Art. 63 ust.2, 3 oraz 68 ust.2 ustawy z dnia 25.08.2006 r.
o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. z 2010r. Nr 136, poz.914
z późn. zm. );
Podmiot działający na rynku spożywczym jest obowiązany złożyć wniosek
o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej i dotyczy między innymi:
działalności w zakresie dostaw bezpośrednich;
gospodarstw agroturystycznych;
podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych;
podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną.
Art. 3 ust. 1 pkt 28
Produkcja pierwotna - produkcja podstawowa w rozumieniu art.3 pkt 17 rozporządzenia nr 178/2002
„produkcja podstawowa” oznacza produkcję, uprawę lub hodowlę produktów podstawowych, w tym zbiory, dojenie i hodowlę zwierząt gospodarskich przed ubojem. Oznacza także łowiectwo i rybołówstwo oraz zbieranie runa leśnego.
Dostawy bezpośrednie, mogą obejmować produkty produkcji pierwotnej pochodzenia roślinnego, takie jak: zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby - uprawne, pochodzące wyłącznie z własnych upraw lub hodowli producentów produkcji pierwotnej, oraz pozostałe surowce pochodzące z dokonywanych osobiście zbiorów ziół i runa leśnego.
Dostawy bezpośrednie obejmują również środki spożywcze pochodzące z produktów lub surowców, w postaci kiszonej lub suszonej.
Dostawy bezpośrednie środków spożywczych, są realizowane bezpośrednio przez producentów produkcji pierwotnej, którzy dostarczają małe ilości środków spożywczych do konsumentów finalnych lub do zakładów detalicznych zaopatrujących konsumentów finalnych.
Podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące działalność w ramach produkcji podstawowej i dostaw bezpośrednich obowiązane są przestrzegać wymagań higienicznych określonych w części A załącznika I do rozporządzenia nr 852/2004
w zakresie odnoszącym się do surowców pochodzenia roślinnego.
Do wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej dołączyć należy:
Zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych, zawierających numer identyfikacyjny – w odniesieniu do pomiotów działających na rynku spożywczym prowadzących działalność w zakresie produkcji pierwotnej lub dostaw bezpośrednich.