Hotel na Rynku
Cały proces inwestycyjny podjęto przed kilkoma laty od żmudnych i czasochłonnych procedur związanych z uzyskaniem pozwolenia na rozbiórkę starej kamiennicy czynszowej, która swoim wyglądem i stanem technicznym „straszyła” mieszkańców i w ocenie inwestora nadawała się do rozbiórki, co zostało potwierdzone ekspertyzą techniczną.
Budowę hotelu rozpoczęto w 2011 r. od prac archeologicznych oraz konsultacji z konserwatorem zabytków, gdyż miejsce, na którym miał powstać 4-kondygnacyjny budynek należy do strefy zabytkowej miasta. Następnym etapem inwestycji było zdobycie niezbędnych pozwoleń, decyzji administracyjnych, a także przeprowadzenie konsultacji społecznych z mieszkańcami sąsiednich i przyległych budynków. Wszelkie działania od samego początku były dosyć trudne i czasochłonne, gdyż nie była to modernizacja czy rozbudowa, ale budowa zupełnie nowego obiektu w ścisłej zabudowie śródmiejskiej, co było skomplikowanym wyzwaniem inżynieryjnym. Przy niektórych działaniach inwestora wspomagały byłe i obecne władze samorządowe– mówi Herbert Grochla generalny wykonawca i właściciel hotelu.
Po pięciu latach zamierzenie budowlane związane z powstaniem hotelu zostało osiągnięte, gmach budynku nabrał eleganckiego i estetycznego wyglądu. Na cele hotelowe zostanie przygotowanych 35 miejsc noclegowych (10 pokoi oraz 2 apartamenty). Wszystkie pomieszczenia będą posiadać urządzenia klimatyzacyjne, które zapewnią gościom wygodę. Ponadto pokoje zostaną wyposażone w komfortowe meble i stylowe dodatki.
Obiekt wyposażony będzie w reprezentacyjną salę bankietową połączoną z oranżerią wraz z balkonem, z którego widok rozprzestrzenia się na toszecki zabytkowy kościół. Sala będzie również pełnić funkcję konferencyjno-szkoleniową, wyposażona w multimedialny sprzęt stanie się idealnym miejscem dla organizacji spotkań biznesowych oraz wszelakiego rodzaju imprez okolicznościowych. W budynku zlokalizowana będzie restauracja, a w murach podziemi właściciel będzie zapraszał do skorzystania ze stylowej klubokawiarni i wytwornej winiarni.
W restauracjach będzie dominować kuchnia polska, głównie regionalna. Podawane będą dania sezonowe, które korzystają z dobrodziejstw natury i jej plonów. Dla bardziej wymagających smakoszy oraz osób lubiących eksperymentować w kuchni serwowane będą dania kuchni francusko-włoskiej. Gościnność i tradycja stanie się mottem przewodnim hotelu.
Powyższa inwestycja pozwoli na poszerzenie i promocję lokalnej oferty turystycznej Gminy Toszek, co znacząco przyczyni się do rozwoju gospodarczego i zaspokajania rosnących oczekiwań mieszkańców, turystów oraz okolicznych gości.